CDA 8K zet Andries Gatsonides in het zonnetje

CDA 8K zet Andries Gatsonides in het zonnetje

Op woensdagmorgen 17 mei stonden 's morgens om half negen twee bestuursleden, Nico Bos en Tonnie Talstra, Andries Gatsonides op te wachten bij de oude hervormde kerk van Buitenpost.
Het was ons ter ore gekomen, dat Gatsonides al een kleine twintig jaar ervoor zorgt dat op feest- en gedenkdagen de vlag hoog in de toren wappert.

Wij zijn mee naar boven geweest om eens te kijken hoe dat in zijn werk gaat. 135 treden worden beklommen, voor mensen met hoogtevrees  niet aan te raden.
Maar je krijgt er iets voor terug. We kwamen een vleermuis tegen en nestelende kraaien. Jonge kraaien die te keer gingen bij ons verschijnen. In een uilenkast zaten twee jonge uilen, heel bijzonder allemaal.

En dan hebben we het nog niet over het uurwerk, de krêke en het uitzicht.
Als Gatsonides boven is aangekomen, draait hij met een lier de vlaggenmast van 9 meter naar buiten. Vervolgens bevestigt hij de vlag met wimpel. Bij harde wind, is dit geen eenvoudige klus, want daarboven in de toren waait het altijd en komt er flink wat kracht aan te pas.
's Avonds vindt hetzelfde ritueel plaats in omgekeerde volgorde. Gatsonides mag eigenlijk niet meer alleen naar boven en daarom heeft hij een aantal vrijwilligers, die samen met hem de klus klaren.
Er wordt gevlagd bij de verjaardagen van het koninklijk huis, de verjaardag van prinses Beatrix en Amalia, maar ook op 4 en 5 mei en op de veteranendag. 

Wij vonden het een hele eer om een keer mee naar boven te mogen.
Na afloop hebben we Andries Gatsonides namens het CDA een bos bloemen aangeboden, om hem te bedanken voor zijn inzet.
Om een beetje publiciteit te genereren en u mee te laten genieten, hebben we iemand met de drone gecharterd en hij heeft prachtige foto's van het gebeuren kunnen maken. U vindt ze op de CDA website.

Heeft u ook iemand in uw dorp, waarvan u denkt, hij of zij heeft namens het CDA een bloemetje verdiend? Laat het ons weten.
U kunt daarvoor bellen of mailen.
Nico Bos 0511-544006  
Tonnie Talstra 0512-362715

Fractie:

Lydeke ZandbergenMeindert TalmaRomke van der WalJacob ZwaagstraGert TerpstraDoethyna Vriesema

Bestuur:

Auke AttemaSijtze Dijkstra