CDA Achtkarspelen bezoeken hypermodern stal in Harkema

Open dag
Afgelopen zaterdag bracht het CDA Achtkarspelen een bezoek aan de Vleeskuikenbedrijf Mts. Baas aan de Betonwei in Harkema. In navolging van de open sector dagen die onze landelijke grootgrutter had georganiseerd wilde Mts Baas hun bedrijf op een positieve manier in de spotlights zetten. Dit vleeskuikenbedrijf had de deuren dus voor iedere  belangstellende open gezet. Een ieder die interesse heeft in deze sector kreeg mooi de gelegenheid eens een kijkje achter de schermen te nemen.
CDA Achtkarspelen maakte daar dankbaar gebruik van om (nog) eens met eigen ogen te kunnen aanschouwen hoe een hypermodern vleeskuiken bedrijf als deze in zijn werk gaat.

Plofkip
De weg ernaar was in vrolijke kleuren geschilderd met de tekst Bofkip. De “tegen-campange’ die vleeskuiken-houders uit deze sector gestart zijn tegen de door hen gehate terminologie ‘plofkip’. Want plofkippen vindt je niet in Harkema en ook niet in verre omgeving. Johan Baas vindt het onredelijk dat zijn bron van inkomsten wordt afgetekend als dier onvriendelijkste industrie. De sector is door de jaren heen en vele investeringen later een stuk dier vriendelijker dan wordt gedacht.
Dat was volgens Johan Baas ook de grote reden om deze open dag te organiseren. Mensen kunnen met eigen ogen zien wat er gebeurt op zijn bedrijf.
Een hypermoderne en zelf ontworpen kippenstal. Met de nieuwste foefjes en technische hoogstandjes. De fractie liet zich rond leiden door de stallen en kon onbeperkt vragen stellen en foto’s maken. En we kunnen u zeggen de beelden die wij zagen komen niet over een met wat wel eens op tv wordt vertoond.

Werkgelegenheid
De modernste stal en wellicht de enige in zijn soort is optimaal geconditioneerd, voldoet aan alle eisen die overheid heeft afgesproken. Volgens de heer Baas is zijn manier van kippen houden de meest duurzame en dus het beste voor het milieu.  Jammer dat agrariërs die voorop lopen met hun techniek en het goed voor hebben met dierenwelzijn worden gedwarsboomd door allerlei instanties. Het is het aan de consument om te kiezen welke kip men wil een biologisch of duurzame.
Het CDA Achtkarspelen is van mening dat bedrijven, die voorop lopen met techniek, ontwikkelings mogelijkheden moeten worden geboden om hun bedrijf te optimaliseren. Mts. Baas kan een goed voorbeeld voor velen zijn in de sector.
Daarnaast moet men niet vergeten wat voor een werkgelegenheid het bied voor de regio. Te denken valt aan voerleveranciers, klus- en bouwbedrijf, elektriciens, storingmonteurs en andere toeleveranciers.  Maar ook kippenvangers, transportbedrijven en niet te vergeten de slachterijen. Kortom voor de CDA fractie een leerzaam middagje.


Plaats een reactie


(wordt niet getoond op de website)
(antwoord in cijfers)

Fractie:

Lydeke ZandbergenMeindert TalmaRomke van der WalJacob ZwaagstraGert TerpstraDoethyna Vriesema

Bestuur:

Auke AttemaSijtze Dijkstra