CDA Achtkarspelen en Kollumerland op campagne

CDA  Achtkarspelen en Kollumerland op campagne

Op maandag 3 maart gingen de twee CDA lijsttrekkers Lydeke Zandbergen van Achtkarspelen en Lieuwe Bijleveld van Kollumerland, samen met enkele kandidaten en bestuursleden in het kader van de aanstaande  gemeenteverkiezingen op stap. Speciale gast was Wim Eilering uit Drachten. Eilering is de eerste noordelijke CDA kandidaat (no. 10) voor de aanstaande Europese verkiezing die op 22 mei a.s. worden gehouden.

De campagnedag werd ‘s avonds werd afgesloten met een goed bezochte debatavond in ‘De Colle’ in Kollum.

Lauwerscollege Buitenpost
's Morgens werd het Lauwers College bezocht, waar Wim Eilering een debat-sessie leidde. Deze debat-training werd als een les ingepast  voor Havo-5. Na de theorie gingen de studenten met elkaar in debat. Stellingen als "de burgemeester moet gekozen kunnen worden" en "in Kollum en Burgum moeten coffee shops geopend worden" werden met overgave 

Spinder Stalinrichting Harkema
's Middags werd  in Harkema het bedrijf Spinder Stalinrichting bezocht. Dit bedrijf dat ook internationaal aan de weg timmert, biedt werk aan 45 werknemers, afkomstig uit de regio. Kennis werd genomen van de ontwikkeling van het producten aanbod. Kwaliteit staat op de eerste plaats en is de reden om het gehele productieproces in eigen hand te houden. Met een goed gevulde orderportefeuille zijn de vooruitzichten gunstig

PTH Kollumerzwaag
Daarna ging de groep naar het IT-bedrijf PTH in Kollumerzwaag. Dit bedrijf heeft de laatste 10 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Begonnen met licht en geluid, werd voorzichtig ook de markt voor elektronische schoolborden betreden. Dat de ontwikkelingen snel gaan, moge duidelijk zijn, nu de multimedia-schermen hun intrede hebben gedaan. Vervulde eerst de beamer een prominente rol, nu zijn het de intelligente schoolborden die de toon aangeven. In de grote led-schermen is computer geïntegreerd, de vingers dienen als muis. Met een simpele vingerbeweging zijn gegevens via het internet makkelijk en direct binnen te halen. Dit geheel biedt ongekende educatieve mogelijkheden. Ook is PTH in het Noorden prominent aanwezig op het gebied van aansturing van diverse systemen binnen kantoorgebouwen.

CanvasCompany in Kollum
Aan het eind van de middag werd het bedrijf ‘Canvas Company’ in Kollum bezocht. Ooit op een zolderkamer in Amsterdam begonnen, met een eenvoudige printer om foto's op canvas af te drukken. Maar al gauw moest er personeel worden aangetrokken en werden diverse panden betrokken. Uiteindelijk kwam het pand aan de Jumaweg in Kollum beschikbaar. Nu kan men met  ultra moderne print-machines op vrijwel elke ondergrond foto's afdrukken. Zoals op hout, glas, deuren, metalen etc. Alle opdrachten komen via het internet binnen.

Glasvezelnetwerk is een must
Deze campagnedag maakte duidelijk dat een spoedige aanleg van het glasvezelnetwerk van enorm belang is. Ondernemers, onderwijsinstellingen en agrariërs zitten hier met smart op te wachten. Reden waarom de CDA zich inspant om vooral in Kollumerland de glasvezel in de gehele gemeente aan te leggen, dus ook in de onrendabele gebieden..

Fractie:

Lydeke ZandbergenMeindert TalmaRomke van der WalJacob ZwaagstraGert TerpstraDoethyna Vriesema

Bestuur:

Auke AttemaSijtze Dijkstra