CDA Achtkarspelen op werkbezoek bij It Koartling te Buitenpost

CDA Achtkarspelen op werkbezoek bij It Koartling te Buitenpost

Het CDA Achtkarspelen op werkbezoek bij de stichting sociaal cultureel werk Buitenpost ofwel It Koartling.


De voorzitter van It Koartling de heer Jan Klaas Gatsonides hield een inleiding over de  organisatie. Na de inleiding van de heer Gatsonides, volgt een geanimeerd gesprek over de vele activiteiten van It Koartling. Factievoorzitter van het CDA Lydeke Zandbergen geeft hierbij het belang van werkbezoeken aan: het CDA wil politiek bedrijven op basis van de input van de inwoners en organisaties in de gemeente.

De naam It Koartling wordt door de meeste mensen geassocieerd met jeugdwerk maar er gebeurt veel meer. Zo zijn er niet alleen activiteiten voor kinderen en jongeren maar ook cursussen zoals quilten, keramiek, digitale fotografie, spaans en nog veel meer, het inloopspreekuur van SUSKA (samenwerkingsverband uitkeringsgerechtigden) en sinds kort het Repaircafé dat draait om het (samen) repareren van bijv. kleding, meubels, elektrische apparaten en speelgoed.

Het opdoen van nieuwe kennis en samenwerking met anderen is het uitgangspunt van It Kortling.  Zo is er de NIX18-campagne,  een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een groot aantal partners.  Het project richt zich op het voorkomen van gebruik van alcohol, drugs en het tegengaan van schulden bij jongeren. It Koartling richt zich daarbij voornamelijk op ‘de onderkant’ van het VMBO en zoekt hierbij ook nadrukkelijk de samenwerking met de scholen.

Uitsluitend voor het jongerenwerk ontvangt men € 1.500,- per jaar van de gemeente Achtkarspelen aangevuld met incidentele subsidies van o.a. het Oranjefonds. De cursussen voor volwassenen en andere activiteiten zijn kostendekkend.
In de toekomstige ontwikkeling van de activiteiten wil It Koartling zich met name richten op de zwakkeren in de samenleving. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het opvangen van jongeren die nu tijdens de tussenuren van de scholen op straat rondhangen.
Met uitzondering van twee parttimebeheerders wordt alle werk door vrijwilligers uitgevoerd wat een groot compliment waard is

Fractie:

Lydeke ZandbergenMeindert TalmaRomke van der WalJacob ZwaagstraGert TerpstraDoethyna Vriesema

Bestuur:

Nico BosAuke Attema