CDA pleit voor solide financieel beleid

CDA pleit voor solide financieel beleid

Nut of noodzaak.........een keuze!

Economie is net als schaatsen........  een heel wankel evenwicht. Het is balanceren op een heel smal ijzer en er is maar heel weinig voor nodig of je gaat onderuit. Vorige week werd pijnlijk duidelijk hoe wankel ook de wereldeconomie in elkaar steekt. De VS balanceerde op de rand van een faillissement. De torenhoge schulden lopen alsmaar meer op.
In ons land doet deze regering nog steeds pogingen om uit de crisis, waar wij nu al weer een jaar of vijf mee te maken hebben, te komen. Achtkarspelen krijgt daarom te maken met een korting van 1,5 miljoen op de uitkering uit het gemeentefonds. Er zal dan ook de komende jaren geen énkele ruimte zijn voor iets extra. Dat betekent dan ook dat er keuzes gemaakt moeten worden. Volgend jaar zijn er verkiezingen.
Leggen we de hete aardappel op het bordje van de nieuwe raad of nemen wij de verantwoordelijkheid?
Het college heeft plannen voorgelegd met aan de ene kant bezuinigen en aan de andere kant nieuwe investeringen. Nu is het aan de raad om nut of noodzaak af te wegen.
En paar voorbeelden van de plannen van het college:
-De consultatiebureau' s in de kleinere dorpen sluiten. Moeders moeten dan nu dus met twee, drie kinderen door weer en wind op de fiets naar een ander dorp.
-De telefoon s' middags niet meer opnemen in het gemeentehuis........ Hoe klantvriendelijk wil je voor je
burgers en bedrijven zijn?
-Sportvelden met vrijwilligers onderhouden. Voor al de nodige machines en opbergruimte zal overigens nog geld gevonden moeten worden. In ruil daarvoor, zo stelt het college voor, zouden dan in Harkema en Buitenpost kunstgrasvelden aangelegd moeten worden. Een investering van maar liefst € 640.000,-.
We krijgen er in onze eigen gemeente géén werkgelegenheid voor terug. Over 10 jaar moeten deze velden weer vervangen worden, en de verenigingen zullen jaarlijks er een slordige € 25.000,- voor bijelkaar moeten sprokkelen. In de begroting van de gemeente is in elk geval daarvoor niets terug te vinden. Het wordt een afweging: is dit nut of noodzaak? Overigens worden de huidige slechte velden nog niet beter bespeelbaar gemaakt, daar is dan weer géén geld voor......
Waar wél geld voor vrijgemaakt wordt is het vervangen van vier bedrijfswagens en een laadschop
( € 399.000,-). En ook aanschaf van de nieuwste versies van computerprogramma’s. ( € 85.000,-) Zijn deze vervangingsinvesteringen nodig, of kunnen we dit nog enkele jaren uitstellen?
Ook vraagt de CDA fractie zich serieus af of het écht noodzakelijk is om in 2014 de lasten te verhogen.
Het lijkt erop dat iedereen méér moet bijdragen, en kleine zelfstandigen en zzp-ers met een eigen woning zelfs ook nog iets extra. Door de raadsleden moet afgewogen worden wat écht noodzakelijk en nuttig is.
Daar past géén korte termijn politiek bij, maar inzicht in wat de effecten voor de toekomst zullen zijn.
Volgende week komt de raad bijelkaar, en dan zullen keuzes worden gemaakt !!

Plaats een reactie


(wordt niet getoond op de website)
(antwoord in cijfers)

Fractie:

Lydeke ZandbergenMeindert TalmaRomke van der WalJacob ZwaagstraGert TerpstraDoethyna Vriesema

Bestuur:

Auke AttemaSijtze Dijkstra