CDA-raadsfractie bezoekt "het Hof van Arcadia"

CDA-raadsfractie bezoekt "het Hof van Arcadia"

CDA raadsfractie Achtkarspelen op werkbezoek bij Hof van Arcadia.

Woensdagmiddag 9 oktober heeft een deel van de CDA-fractie een bezoek gebracht aan het bedrijf Hof van Arcadia, gerund door de heer en mevrouw Jacobi en vier begeleiders en waar dagelijks gemiddeld  20 mensen werkzaam zijn. Hoewel dit bedrijf net buiten Achtkarspelen ligt, begeleidt en leidt het bedrijf jongeren en volwassenen uit diverse gemeenten op w.o. Achtkarspelen,  die niet gemakkelijk de arbeidsmarkt op kunnen. De heer Jacobi vertelt met passie dat zij er alles aan doen om zijn mensen die plek te geven waarvoor ze geschikt zijn. Daar nemen zij  en indien nodig met behulp van deskundigen de tijd voor.
Zo zijn er een aantal die uiteindelijk bijv.  dagbesteding kunnen ontvangen, maar ook een aantal die worden voorbereid op het werken bij een bedrijf. Ze brengen dan eerst structuur in hun leven aan, dat ze op tijd op het werk komen en zich aan de afspraken kunnen houden. Ze worden stap voor stap opgeleid, waarbij ook hoort het schrijven van uren en het inleveren van werkbriefjes. Als ze geheel zijn voorbereid dan kunnen ze ook daadwerkelijk werkzaam zijn in een bedrijf.
Maar ook als mensen zich niet thuisvoelen op zijn bedrijf, dan zorgen zij  voor een plek waar ze zich wel  goed voelen.  Zelfs bezoekt hij soms  mensen in het weekend thuis om te kijken of het goed gaat, dat ze zich zelf goed verzorgen. Ook vertelt hij dat hij regelmatig met de mensen op stap gaat naar de verschillende instanties om het gewenste resultaat uiteindelijk te bereiken. In de praktijk blijkt volgens hem vaak dat voor mensen op andere plekken te weinig tijd wordt genomen om te beoordelen waar ze geschikt voor zijn. Mensen kunnen o.a. op hun bedrijf een scala aan gevarieerde  werkzaamheden doen. Tevens kunnen de mensen diverse opleidingen volgen die die in relatie tot groene werkzaamheden staan, zelf tot vakbekwaam hovenier.  Tijdens de rondleiding lopen we over een  schitterend terrein van  ca. 3 ha met groot duizenden planten en gewassen, vijvers, diverse grasvelden w.o. een minigolfbaan en een aantal prachtige accommodaties die moeten worden onderhouden. De naam van het bedrijf Arcadia hetgeen betekent: een utopisch land vol bloemen, fruit, bossen, helder water, vogelzang en eeuwige zomer, is hierop dan ook exact van toepassing. Daarnaast zijn ze  verantwoordelijk voor het onderhoud van het naastgelegen heideveld van 50 ha en onderhouden ze in samenwerking met Staatsbosbeheer het bosgebied van Trimunt.
Kortom een zeer boeiend werkbezoek aan een ondernemend familiebedrijf gerund door ondernemers met hart voor de zaak.

Fractie:

Lydeke ZandbergenMeindert TalmaRomke van der WalJacob ZwaagstraGert TerpstraDoethyna Vriesema

Bestuur:

Auke AttemaSijtze Dijkstra