Consultatiebureaus blijven open!

Consultatiebureaus blijven open!

Op donderdag 27 februari kwam dan eindelijk het verlossende woord. Het College had de raad een aantal voorstellen gedaan waaruit we konden kiezen, waaronder het open houden van alle bureaus of zoals het plan was: sluiten van 7 bureaus en het open houden van de 3 in Kootstertille, Buitenpost en Surhuisterveen. Uiteraard hoefden we niet lang na te denken. We willen dat alle bureaus open blijven, zoals we vanaf het begin al hadden aangegeven.
Ook hadden we twee insprekers die avond: mevrouw Van der Molen en mevrouw Pijl uit Harkema. Mevrouw Van der Molen bood de burgemeester een petitie aan met wel 1259 handtekeningen! Waarvan 902 uit Harkema! Geweldig en ook een duidelijk teken hoe Harkema over het sluiten van het consultatiebureau denkt. Ook konden we ons als CDA heel goed vinden in de argumenten van beide spreeksters om het bureau open te houden. Ook ikzelf vind het nog steeds niet te bevatten dat je met een baby van 4 weken op de fiets naar het consultatiebureau moet in het dorp een aantal kilometer verderop…En ook het argument van de Hulpverleningsdienst Fryslan..dat moeders ’s avonds wel kunnen komen…kinderen horen ’s avonds gewoon op bed te liggen punt. Dan wil je niet nog es naar het consultatiebureau. Maar gelukkig hoeven we niet meer te denken aan al die ‘horrorscenario’s’. De consultatiebureaus blijven open!
Voorwaarde voor het open houden was wel, dat er aangegeven moest worden waar het geld dan vandaan moest komen om ze open te houden anders ging het hele feestje niet door en sloot het college alsnog de 7 locaties…
En het geld kon zomaar niet overal vandaan gehaald worden, maar moest gehaald worden uit programma 1 (Samenleving). Dat was nog best een klus, het ging om 46.000 euro. Maar het is ons gelukt!
De CDA-fractie heeft tijdens de raadsvergadering vijf voorstellen gedaan waarna het college om een schorsing vroeg. Vier van de vijf waren om niet geheel duidelijke redenen onmogelijk, maar de vijfde, het opheffen van de vrijwilligerscentrale, leverde 50.000 euro op en was mogelijk. Het uiteindelijke besluit werd met applaus ontvangen.
Dat hele geldverhaal is nog steeds een beetje vaag. Er is afgesproken met de Hulpverleningsdienst Fryslan dat er €315,- per dagdeel betaald moet worden. Hier in Harkema zijn de locatiekosten niet heel hoog, maar toch moet er €315,- betaald worden. De rest gaat dus allemaal naar de organisatie…Goh, je zou haast zeggen: misschien een idee om de locatiekosten te verhogen? Die €315,- betalen we toch!
 

Plaats een reactie


(wordt niet getoond op de website)
(antwoord in cijfers)

Fractie:

Lydeke ZandbergenMeindert TalmaRomke van der WalJacob ZwaagstraGert TerpstraDoethyna Vriesema

Bestuur:

Auke AttemaSijtze Dijkstra