Spreekbuis Mooi wonen in Achtkarspelen

Spreekbuis Mooi wonen in Achtkarspelen


Een van de speerpunten van het CDA is mooi wonen! Geïnspireerd door een prachtige lofzang op de Mieden in de Leeuwarder Courant van 25 juni jl. pakte ik zaterdagmiddag de fiets om weer even bewust te genieten van de schoonheid en attracties die onze gemeente biedt.

Vakantie in eigen achtertuin
Voor de thuisblijvers deze zomer zijn er in de buurt activiteiten en attracties voldoende. Op een ontdekkingstocht vanuit Surhuisterveen ben je al gauw bij het BlôdeFuottenpaad. Een prachtige wandeling door schitterende natuur. De zwanen en de reeën kijken nieuwsgierig naar spelende kinderen en hun ouders.
Na de wandeling gaat het richting Izermieden. Aan de rand van die Mieden aan het PM kanaal is het goed toeven op mincamping en theeschenkerij Blauforlaet. Na een bezoek aan de Kruidhof en het ijstijdenmuseum in Buitenpost is het heerlijk om het avondmaal zelf te vangen bij forelvijver de Pingo in Twijzelerheide. De nieuwe uitkijktoren bij Twijzelerheide ligt prachtig aan de route langs de Swadde die Buitenpost met “de Zwemmer” verbindt. Op de uitkijktoren zie je met één oogopslag wat het coulisselandschap van Achtkarspelen en De Noardlike Fryske Wâlden zo aantrekkelijk maakt.

Onderweg door de Twizelermieden met haar bijzondere vegetatie kijken de kiekendief en de kievit van boven toe hoe we in Harkema onderduiken in het verleden. Het themapark openluchtmuseum ’De Spitkeet’ laat zien hoe mooi we nu wonen en hoe anders het in vroegere en barre tijden was. Met de Huifkar gaat het vervolgens naar Surhuisterveen waar bij Ot en Sien in de sfeer van grootmoeders tijd van een heerlijke maaltijd kan worden genoten in het prachtige museum. De kinderen vermaken zich prima in zwembad “Wettervlecke” en ’s avonds kan worden nagenoten op één van de vele terrasjes die de omgeving rijk is.

Het is zo mooi dat niemand het ziet
Er is zoveel meer te ontdekken vlakbij huis.Voor alle genoemde activiteiten kan je rustig een aantal dagen uittrekken. Het zou daarom mooi zijn dat er een verbinding komt tussen alle bezienswaardigheden in de regio zodat de toeristen en de eigen inwoners worden gestimuleerd om al dat moois te ontdekken. Een toeristisch netwerk dat alle bezienswaardigheden ontsluit en met elkaar verbindt. Dan is de rust misschien enigszins voorbij maar Achtkarspelen laat zien waarom het prachtkarspelen is!

Het CDA wenst u een fijne vakantie!

Link artikel in De Feanster 25 juni 2015

Fractie:

Lydeke ZandbergenMeindert TalmaRomke van der WalJacob ZwaagstraGert TerpstraDoethyna Vriesema

Bestuur:

Auke AttemaSijtze Dijkstra